Friday, January 18, 2013

Šta su binarne opcije?

Ukoliko vas zanima zarada preko interneta, a naročito onlajn investiranje i trgovanje, verovatno ste do sada čuli za binarne opcije (binary options). O čemu se tačno radi i da li je zaista moguće zaraditi na ovaj način?

Investiranje u binarne opcije postalo je dostupno širim masama tek pre par godina. Sve što vam je potrebno je računar, internet i nešto početnog kapitala. Obično ne više od 100 - 200 evra. Potrebno je da odaberete nekog od mnogobrojnih brokera i otvorite nalog. Na sajtu http://callorputoption.com/ možete pronaći detaljne opise vodećih brokera, kao i dodatne informacije o samom investiranju. Nakon otvoranja naloga potrebno je depozitovati novac. To možete uraditi pomoću više metoda, a najlakše je preko kreditne kartice.

Trgovina se vrši direktno na sajtu brokera. Dakle, nije vam potrebna instalacija nikakvog dodatnog softvera. Samo investiranje, trgovina ili kako god želite to da nazovemo i nije baš investiranje niti trgovina. Kada uložite novac vi ne kupujete nikakvu robu niti valutu. Praktično, kladite se na kretanje cene određene robe, indeksa ili valute u određenom vremenskom periodu. Taj period može biti 60 sekundi, sat vremena, vreme preostalo do kraja isteka dana.

Preći ću odmah na ono što je najzanimljivije zainteresovanima. Primer trgovine:

Recimo da je sada 13 časova posle podne i da je cena nafte na tržištu $85. Ukoliko verujete da će cena nakon vremenske jedinice koju odaberete (recimo da to bude sat vremena) biti veća potrebno je da na sajtu brokera odaberete opciju CALL i napišete koliko novca ulažete. Ako mislite da će cena biti manja od $85 nakon sat vremena, odaberete opciju PUT i unesete svotu koju ulažete.

To je to, što se vašeg posla tiče. Sada treba samo da pričekate da istekne vreme i da vidite jeste li bili upravu. Ukoliko jeste dobijate od 70% - 85% (zavisi od brokera do brokera) na ono što ste uložili. Ako ste uložili $100 i bili upravu, dobićete $175, na primer. Ukoliko niste bili pogodili tačan ishod, broker vam vraća manji deo novca. Od uloženih $100, vratiće vam $15 ukoliko ste pogrešili.

Moguće je kladiti se na kretanja cena valuta (Forex), cene sirovina kao što su nafta, bakar, žitarice, zlato, srebro i mnoge druge. Tu su i poznate akcije i berzanski indeksi.

Na sajtu http://www.xe.com/ pronaći ćete grafikone cena valuta koji vam mogu biti od koristi prilikom odlučivanja da li ćete odabrati Call ili Put opciju. Ukoliko vas više zanimaju sirovine, pogledajte http://www.commoditycharts.com/.

Jasno je da u pitanju tek nešto više od pukog klađenja, zato nikada ne investirajte više novca nego što možete da podneste da izgubite!

No comments: