Saturday, November 28, 2009

Google Adsense Zarada

Šta je Google Adsense?


Google AdSense je aplikacija koja omogućava webmasterima da zarade novac postavljajući reklame na svoje sajtove. Ideja postavljanja reklama na web stranice javila se rano. Sredinom devedesetih godina prošlog veka internet je postajao sve masovnija pojava, broj sajtova je vrtoglavo rastao, kao i broj ljudi koji su ih posećivali. Nije bilo teško zaključiti da je stvoren jedan novi medij sa ogromnim marketinškim potencijalom. Sledeći logičan korak bilo je postavljanje reklamnih banera na sajtove i tako je sve počelo.

Pre Google AdSense postojala je gomila manjih kompanija (mnoge i danas postoje) koje su nudile webmasterima da postavaljaju reklame raznih formata i sadžaja na svoje sajtove i plaćali su im svaki put kada bi neko od posetilaca sajta kliknuo na neku od tih reklama. U suštini, to isto radi i Google AdSense - webmaster postavi reklame na sajt i zaradi nešto novca svaki put kada njegovi posetioci odluče da kliknu na neku od reklama koje su na stranicama njegovog sajta. Međutim, Google AdSense je uneo par revolucionarnih stvari koje su zauvek promenile ovaj način internet marketinga. Pomenute kompanije koje su se ovim poslom bavile pre pojave AdSense plaćale su najčešće od 1 do 5 centi (ređe do 10 centi) po kliku i webmasteri su bili zadovoljni. Google AdSense je u celu priču uneo mnogo veće količine novca na prost način - tako što je ljudima koji su želeli da se oglašavaju na tuđim sajtovima počeo da naplaćuje daleko više. Uprkos visokim cenama oglašivača je uvek dovoljno zahvaljujući ogromnoj popularnosti kompanije Google. Sve to je značilo i mnogo više zarade za webmastere. Google AdSense plaća po kliku od nekoliko centi do nekoliko dolara, pa čak i do nekoliko desetina dolara! Imam prijatelja koji mi je nedavno rekao da mu je samo jedan klik na reklamu koja se nalazi na njegovom sajtu doneo celih $13. Ovo je učinilo Googlove reklame jako popularnim među webmasterima i poput požara su se raširile po svim sajtovima. Izgleda kao da je Google AdSense pogodio pravo u cilj - Oglašivači dobijaju posetu sajtova koje promovišu preko reklama, webmasteri dobro zarađuju, a Google takođe prolazi više nego dobro u celoj priči.

Poznat je slučaj mlađahnog vlasnika sajta www.shoemoney.com i njegovog čeka na $132,994.97 koji je dobio od Google AdSensa (slika ispod).




Pored mnogo viših zarada revolucionarnim još možemo nazvati i standardizovanje dimenzija reklama, kao i davanje prednosti tekstualnim reklama u odnosu na slikovne. Pre Google AdSensa reklame na sajtovima su uglavnom bile slikovne i postojala je samo maglovita standardizacija dimenzija banera. Google AdSense nudi webmasterima mogućnost da umesto slikovnih reklama na sajtove postave reklame u obliku linka i teksta koje privlače više klikova od slika i samim tim su efikasnije u svakom smislu.

Kako Google AdSense Funkcioniše?


Da bi ste započeli zaradu preko postavljanja Google AdSense reklama na vaš sajt potrebno je prvo da otvorite (besplatno) nalog ovde: http://www.google.com/adsense. Popunite par formulara u koje ćete uneti vaše prave podatke i zatim treba čekati neko vreme da vaš nalog bude odobren i postane funkcionalan. Nakon toga imaćete mogućnost da izaberete format i druge osobine reklama koje želite da postavite na vaše stranice. One mogu biti u obliku pravougaonika (vodoravni i uspravni) i kvadrata. Postoje različite dimenzije, neki su veliki preko 700 piksela dok su drugi manji. Možete izabrati tekstualne i slikovne reklame. Neke od najpopularnijih dimenzija su:

Leaderboard (728 x 90 piksela), Wide Skyscraper (160x600 piksela), Large Rectangle (336 x 280 piksela)

Ako ste se odlučili za tekstualne reklame posle odabira dimenzija moći ćete da podesite boju linka u reklami, opisnog teksta koji ide uz link kao i font i veličinu slova. Jedna uobičajena AdSense reklama izlgeda ovako:




Ako vam se više sviđa da reklama bude bez okvira (kao što je na slici iznad) i to možete odrediti. Pošto podesite sve parametre dobićete HTML KOD koji je potrebno iskopirati i ubaciti na ono mesto u stranici na kojem želite da se reklama pojavi. Da bi ste sve ovo uradili nije potrebno da budete genijalac i veliki majstor u svetu računara. Sve je prilično prosto. Nakon desetak minuta na vašem sajtu, tamo gde ste ubacili kod, počeće da se pojavlju relevantne reklame i kada neko od vaših posetilaca klikne na neku od njih na vašem nalogu će se naći nešto novca. Svaki novi klik značiće da ste bogatiji za određenu sumu dolara.

Koja je Sadržina Reklama Koje se Emituje Google AdSense?


Kada sam pominjao revolucionarne inovacije koje je doneo Google AdSense namerno nisam pominjao sadržinu reklama, jer to zaslužuje celo malo poglavlje.

Google AdSense na sajtove ne šalje reklame bilo koje sadržine, nego se na sajtove šalju reklame koje imaju veze sa sadržinom stranica na kojima se reklame nalaze. Ako je vaš sajt o automobilima, reklame koje će se pojavljivati na sajtu biće slične tematike. To je više nego odlično, jer čovek koji na neki sajt došao da pročita vesti iz sveta automobilizma pre će kliknuti na reklamu "polovni delovi", nego na neki baner koji reklamira knjigu sa receptima za kolače. Relevantnost reklama, jasno, bitno utiče na broj klikova koji će iste privući.

Još Par Bitnih Stvari...

Na blogu Zejtin biće još dosta reči o Google AdSense, no pre toga bitno je napomenuti još nešto:

- Ako pomišljate da prevarite Google tako što ćete sami klikati na vaše reklame, znajte da od te rabote nema ništa. U kompaniji Google radi sam krem kompjuterskih zaluđenika i ma koliki da ste zaluđenik i sami, teško da ćete baš vi uspeti da ih nadmudrite i na prevaru im izbijete neki dolar iz dzepa. Možda vam to pođe za rukom jedan mesec, ali ubrzo ćete biti otkriveni, a vaš nalog zauvek suspendovan. Umesto smišljanja plana kako da ih obmanete, bolje je energiju uložiti u izgradnju kvalitetnog sajta koji će sam generisati mnogo poseta, a samim tim donositi i dosta klikova.

- Na jednoj stranici možete imati najviše tri Google reklame. Ako ih postavite više, učitavaće se samo prve tri.

- Google isplatu vrši u čekovima. Kada zaradite više od $100 možete zatražiti isplatu i direktno iz kompanije Google stići će vam ček. Pošto se uslikate sa njim za uspomenu i dugo sećanje odnesite ga do neke banke i tražite isplatu. Trebalo bi da vam ispune želju bez većih komplikacija.


6 comments:

Anonymous said...

Postovani

Zeleo bih da zahvalim, na tome sto delite vase informacije sa nama koji smo mladi i neiskusni. Zahvaljujuci vama i vasem blogu moj zivot konacno ima smisla, pre toga sam bio u ambisu. Otvorili ste mi oci, progledao sam i uvideo koliko su reklame bitne u zivotu svakog omladinca.


pozz i zelim vam puno srece u daljem radu

N. D. said...

Dragi omladinče,

S obizorom da je Nedelja poslepodne, a vi pišete tako kako pišete, sve mi se čini da ste se sinoć dobro proveli i popili koju kapljicu više.

Polazna ideja mi je bila da malo informišem naš svet o tome kako mogu da naplate svoj rad na sajtovima, što je ipak daleko od izvlačenja iz ambisa i davanja smisla životu. Moja ambicija nije išla tako daleko.

Kako god, ako je moj tekst kod vas izazvao burne pozitivne promene možemo samo biti zadovoljni.

Uzdravlje! :)

N.

Anonymous said...

Brate moj, ne mogu da verujem da jos uvek postoje takvi samaricani kao sto si ti!? Mozda ces reci da je ovo prejaka rec, ali kad neko ovako nesebicno i bez sujete podeli, prakticno receno znanje sa ostalima, moze sa sigurnoscu tako i nazvati! moze se reci da si se dobrano potrudio, verovatno te je drzala celicna "cherchilovska" volja da nas naucis i da se i mi ostali malo edukujemo i progledamo. Neizmerno ti hvala, ucitelju nas

Anonymous said...

Postovani gospodine Zejtin


Hteo bih znati koji vremenski period je potreban da se zaradi izvestan novac na mesecnom nivou.
Isto tako zanima me podatak ukoliko je istinit, a vezano za sezampro koji ce da izbaci komplet sablone vec gotovih sajteva ali ne prostih nego krajnje kompleksnih i dobro odradjenih.


Hvala.

N. D. said...

Mislim da nije pravo pitanje "koliko vremena treba da se zarade neke ozbiljnije pare" nego "koliko posetilaca je potrebno"... Najbitniji faktor koji utice na visinu prihoda koje cete ostvariti preko Google AdSensa je traffic na vasem sajtu, tj. broj posetilaca. Neki sajtovi dnevno imaju 50 poseta, neki 30 000 hiljada. Racunajte da ce oko 1-5% posetilaca kliknnuti na neku od reklama na vasem sajtu. Sto vise poseta, vise klikova = novca. Racunica je krajnje prosta.

Sto se tice tih sablona, postoji ih vec dosta i besplatni su za koriscenje. Veoma uskoro i na blogu Zejtin bice reci o tome.

Pozdrav!

Dorian said...

Bez zezanja, meni je ovo dosta znacilo... U zadnjih par meseci sam pokrenuo nekoliko sajtova, pa razmisljam o tome da ubacim google ads... Vidim sve cesce na nasim sajtovima Google Oglase. Prretpostavljam da je to isto samo prilagodjeno podrucju?