Tuesday, December 1, 2009

Visoko Profitabilan Websajt Šablon


Šablon za Google AdSense

Korišćenje različitih formata AdSense reklama daje različite rezulate. Neki formati privlače više pažnje posetilaca sajtova, a samim tim i više puta se klikne na njih. Isto tako, bitno je postaviti reklame na pravo mesto na sajtu kako bi se postigao pun efekat. Naravno, sadžaj i funkcionalnost sajta moraju biti na prvom mestu. Webmasteri su mnogo eksperimentisali sa šablonima za websajtove koji bi ujedno bili funkcionalni i profitabilni. Evo jednog od tih šablona za koji mnogi tvrde da im je povećao prinos od Google AdSense reklama za 2, 3 ili čak četiri puta.


 


Kao što se vidi na šemi gore, ukupna površina stranice sajta je podeljena na 5 celina, a ukpna širina stranice iznosi 1024 piksela. S obzirom na rezoluciju većine današnjih monitora, sajt ove širine će sasvim lepo izledati na ekranima najvećeg broja vaših posetilaca.


  • A. Ovo polje rezervisano je za logo sajta ili za neku header sliku.
  • B. Polje B predviđeno je za postavljanje Google AdSense Link jedinice širine 728 piksela koje bi na ovoj poziciji koja je često namenjena navigaciji sajta, i gde posetioci očekuju linkove, trebala da donosi dosta klikova.
  • C. Glavni meni sajta predviđen je za uspravnu kolonu koja se nalazi skroz levo.
  • D. Utvrdjeno je da reklame koje su postavljene levo donose više novca nego one koje su desno. Ovo se tumači time da ljudi čitaju sa leva na desno i da je njihova pažnja fokusirana na levu stranu. Zvog toga je polje D rezervisano za Google AdSense reklamu koja je najprofitablinija a to je Large Rectangle (336 x 280 piksela).
  • E. Najveće polje, prirodno, rezervisano je za glavni sadžaj vaših stranica.
Naravno, ovo je neka polazna ideja koju možete modifikovati i eksperimentisati sa idejama koje ćete sami nadograditi.


Kako god, ako neko reši da testira ovaj website šablon, neka javi kakvi su rezultati.


1 comment:

Goran v1 said...

e pa kolega ti bi kao SEO Meister trebao da znash da Google najvishe gotivi stranice kojima je shto's kazhe, navigacija sa desne strane, to jes' one stranice koje prednost daju sadrzhaju a ne navigaciji ili linkatjima kako kazhe neki tamo nazovi google seo guide :P

Naravouchenije, Google hates ergonomy :)

jbt i Blogger je nofollow, djabe sam pisao URL ;(